ROP SAHAJA

Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.

Page 37 of 40 Previous  1 ... 20 ... 36, 37, 38, 39, 40  Next

Go down

Kahkahkah

Post by mamatsengkek on 24th March 2018, 1:27 pm

Kita dh bole nmpak sape yg dh kecut skang ni kahkahkah.. Get ready passport dh tu ????????????????

mamatsengkek
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Gigit on 24th March 2018, 12:45 pm

Dah la labur merata. Berak pun merata. Mulut longkang bau busuk aje yang keluar. Bacin. Dasar manusia tak tahu malu.

Gigit
Warga Baru

Posts : 47
Join date : 15/03/2018

Back to top Go down

Smmg

Post by Team saiko kuat on 24th March 2018, 12:43 pm

Kalau takut dilambung ombak...
Jangan berumah ditepi pantai...
Kalau takut bermain ombak..
Jangan pergi ditepi pantai...
Kalau hati umpama lilin...
Jangan sesekali dekati api...
Kalau jiwa sekecil kuman...
Jangan sesekali masuk pelaburan...
Kalau diri tak mampu menghadapi dugaan...
Jangan sesekali gatai tangan...
Sbb nya semua tu melambangkan diri kita yg sebenar...
Nak labur bukan dipaksa...
Dah lebur asyik mengata...
Bila dapat teruja jiwa....
Lupa plak pada yg memberinya...
Inilah sikap manusia...
Alpa dgn nafsu diri sendiri...
Berpijak lah dibumi nyata...
Tak ada sapa pun yg suruh kau labur merata....


Team saiko kuat
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Benci on 24th March 2018, 11:26 am

24.03.2018 SABTU

Benci
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Perutusan on 24th March 2018, 10:31 am

Makluman dari Tuan Zainal SMMG yang diambil dari group telegram.

As salam semua, untuk ahli2 yg ada dalam nie tapi cukup kuat menghentam saya dlm blog tu, saya ucapkan terimakasih dan tahniah sebab apa2 yang tuan katakan yang tidak benar mengenai diri saya, saya pasti akan dapat ganjarannya nanti. Alhamdulilah dan terimakasih banyak2 ikhlas dari saya.

Perutusan
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by no name on 24th March 2018, 9:48 am

salam dan selamat pg bakal2 jutawan rop...dgr info sblm ni pn romi dh penah naik trun mahkamah sbb ada org rwport dana ni..xmkn saman pn..sbb ada bkti semuanya...tggu report2 yg lain trmasuk haiza plk..klau xjd apa tu benarlh rop ni..

no name
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by ropeah on 24th March 2018, 9:46 am

Pak jodi,
smmg ni organisasi ditubuh oleh romi atau sebuah grup lain yang kutip topup untuk romi ?

dan dalam SMMG tu pulak berapa banyak sub grup pula yg ada. Af dan rrg bawah sub smmg atau kumpulan asing ?

timo kase Pok jodi

ropeah
Warga Baru

Posts : 23
Join date : 15/03/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Pak jodi on 24th March 2018, 9:18 am

Ropeah. Group SMMG. Zainal pun ada dlm tu. Ayat dia masih sama lar suruh org bersabar. Rezeki terpijak lar. Kepala bana dia.

Pak jodi
Warga Baru

Posts : 51
Join date : 16/03/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Pak jodi on 24th March 2018, 9:16 am

Ropeah. Group SMMG. Zainal pun ada dlm tu. Ayat dia masih sama lar suruh org bersabar. Rezeki terpijak lar. Kepala bana dia.

Pak jodi
Warga Baru

Posts : 51
Join date : 16/03/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by ropeah on 24th March 2018, 8:46 am

pak jodi,
grup wasap& telegrm bawah organisasi mana tu ? selain grup dan leader rrg grup apo lagi yg eda ek ? nak jugop tahu

ropeah
Warga Baru

Posts : 23
Join date : 15/03/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Pak jodi on 24th March 2018, 8:00 am

Zainal dan anjing2 mana? Korang ingt semua orang boleh sabar jadi bodoh mcm korang. Korang tengok lar dalam group whatsapp/telegram, bila orang tnya bila dapat PO jawapannya “sabar, rezeki terpijak kena sabar”. Aku ada dengar ada yang dah buat report. Bagus! Cukup sudahlah diperbodohkan dengan puak scammer ni.

Pak jodi
Warga Baru

Posts : 51
Join date : 16/03/2018

Back to top Go down

Kahkah

Post by mamatsengkek on 24th March 2018, 2:03 am

Din treler oi.. Zainal pekejadahnye.. Dh kecot telor. Kumpul sebanyak mungkin tggu cabut lari jr tu. Lari gi thai tukar jantina jrlah puak zainal kahkahakh

mamatsengkek
Guest


Back to top Go down

ROP

Post by PDP on 24th March 2018, 12:59 am

Jangan risau, xlama sudah...abiz collect nanti lari la, sekarang kena topup dulu, sebab sekarangkan time2 gaji..

PDP
Guest


Back to top Go down

+/-=x

Post by 1 + 1 = ? on 24th March 2018, 12:31 am

tak lama dah

1 + 1 = ?
Guest


Back to top Go down

PERGERAKAN

Post by DIN TRELER on 24th March 2018, 12:21 am

Salam Tuan Zainal yg dihormati...

Macam mana status 10 acc VVIP dan acc 42 leader pada masa sekarang ni....beri lah sikit2 hint...
moga2 sy ngan kawan2 bawak treler ni ada semangat membara sikit...ya laa dok mikir nak berenti kije je ni...tak nak dah bawak tereler..nak jadi towkey treler puak.....he..he...

maaf tuan Zainal.....ganggu urusan tuan..

DIN TRELER
Guest


Back to top Go down

Betul tu

Post by Lisaahmad on 24th March 2018, 12:00 am

Betul tu pokdi. Sy rasa yg burukkan dana ni adalah leader. Sy dpt info dari haiza, ada yg mintak lg topup sedangkan management dh stop. Kita sbg penyumbang, kita diam jelah. Biar kita tgk sape yg menang. At least benefit kt kita jugak. InsyaAllah. Rezeki kalau hak kita, tetap hak kita. Sama2 doa

Lisaahmad
Guest


Back to top Go down

Salam

Post by Bongakman on 23rd March 2018, 11:20 pm

Salam...saya punya laluan sangat genuine...
Xde plan bukak2 macam rrg punya portion...i am direct with owner...i dah jumpa owner...dah jumpa siapa proksi sapa pemangku...huhuhuhuu ok bukan scammer2...i bukan pokdi bukan bakal jenazah atau bukan proksi2 atau duplicatr sesiapa...i nak kebenaran jugak sekian ye

Yang benar Bongakman
avatar
Bongakman
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 122
Join date : 28/11/2017

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by aku dh nk dpt duit rop on 23rd March 2018, 11:04 pm

leader aku ckp romi mana ada bka pln dh...leader scam kot yg ni..hampa semua xpyh t.up dh la..tggu duit yg nk dpt dah la

aku dh nk dpt duit rop
Guest


Back to top Go down

+/-=x

Post by 1 + 1 = ? on 23rd March 2018, 11:02 pm

ada yg dah cuak ke...nk lari???

1 + 1 = ?
Guest


Back to top Go down

+/-=x

Post by 1 + 1 = ? on 23rd March 2018, 11:01 pm

ada yg cuak tu..nk lari ke???

1 + 1 = ?
Guest


Back to top Go down

+/-=x

Post by 1 + 1 = ? on 23rd March 2018, 10:59 pm

1 + 1 = 2.... dari seringgit dapat berganda2 x1000000... huissss...sapa tak nak...saya suka topup..saya suka topup...maxis,celcom, digi...tak boleh bg gini..gila lah line ni....

1 + 1 = ?
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by pok di on 23rd March 2018, 10:55 pm

Sy ada mesej haiza mengenai pendapat sy pasal rop ni. Sy ckp sy ada reason kenapa sy terus pecaya. And dia menerima pendapat sy. Dia ckp dia tkde masalah kalau rop ni betul, cuma dia nk tolong yg mana rasa tertipu je sbb dia syak leader je yg wat onar dlm dana ni. Kalau nk tangkap yg atas, kena muladari bawah. Dia tk faham kenapa korg meroyan sgt sbb dia just nk buktikan kebenaran. Just nk tolong org ditipu. Kalau korg rasa korg betul, mcm sy, kita diam dh la. Biar sama2 wat keje. Yg untung pasti kita jugak. Kalau betul alhamdulillah, kalau scam dh ada org tolong kita. Be positive, itu lagi penting.

AYAT DIA SYAK LEADER WAT ONAR DLM NI AKU SETUJU HAIZA...OKLH AKU OUT DLU DRI SINI 1hb aku masuk blik tgk apa prkmbngn slps prjmpaan tu.yg mna masih positif tu diamkn saja jngn keruhkn keadaan diorg yg negetif ni...aku pn ahli biasa ja mngharapkn duit ni juga untk masa hadapan aku kluarga dan org2 yg patut dbantu...klau ada rezeki adalh klau xda aku redha ja..ada hikmah klau dpt dan ada hikmah klau xdpt..allah lbh mngetahui..aku mnta maaf bnyk2 klau trkasar dan ada yg trsnggung dgn kata3 aku ni..assalam

pok di
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 94
Join date : 07/03/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Ahmadi on 23rd March 2018, 10:47 pm

TORAAAA...DATANG LG PLAN PLAN KUTIP....

As salam dan slmt mlm semua... baru dpt arahan dr CEO KITA puan ferra.. utk memerlukan kerjasama dr semua ahli2 lagi utk sekali lg.. sebab pihak pengurusan memerlukan bantuan skt lg... oleh kerana semua tau kan RRG dan Lj ada lah team yg????????????????????????????????...jadi marilah kita sama2 berganding bahu utk bantu bos... biar apa org nak kata janji d mata bos group RRG adalah yg terbaik...
Sekejap lg saya up plan mohon sgt2 kita tetap bersatu hati utk bantu pengurusan agar semua nya cepat dan d permudahkan

*BANTUAN DERAS PENGURUSAN (GROUP 1)*

????RM1000 GET RM400JUTA
????RM100 GET RM40JUTA
????RM50 GET RM20JUTA

*LAST TT ISNIN@11 PM*

*KITA BANTU BIGBOSS SORG SIKIT YE????*

*⛔️KUOTA RM10,000⛔️*

==========================

1.PAKNIL RM50
2.MUBARAK RM50
3.SHARIFAH JULIA RM50
4.ZIRA RM50
5.ABGBO RM50
6.ALIM RM100
7.ZUREANNA RM50
8.MELOR ISKANDAR RM50
9.RUZAIMI RM100

*TOTAL : RM 550*

Ni apa cita.betul la apa org kata dlm kata blog ni bila time gomen dpt gaji buka plan.time swasta gaji ujung bulan buka plan.sampai org yg x masuk rop ni pun tau.mcm mana perjalanan dorang planing.nk tanya sikit la.seblm2 ni romi ckp semua dh setel apa2 pun semua dh setel.x payah nk kutip utk pengurusan apa2 pun.tp yg herannya ada grop buka ckp romi perlu kn lg sumbangn utk pengurusan.la ni sapa yg betui.sekejap kata semua pengurusan apa2 pun dh setel.pastu pulak ckp romi perlukn sumbangn utk pengurusan lg.ayt yg win nk game saja.last2 player yg game.bila org kata mcm2 kata la org fitnah.tp benda kenyataan renung2 kn lah



Ahmadi
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Pengenan on 23rd March 2018, 10:21 pm

TAMU*

Ada seorang perempuan mengeluh kepada Rasulullah SAW karena perilaku suaminya.

Suaminya selalu mengundang orang-orang datang ke rumahnya dan menjamunya sehingga tamu-tamu tersebut menyebabkan sang istri menjadi repot dan merasa kelelahan.

Namun ia tidak mendapatkan jawaban apa pun dari Rasulullah SAW tentang hal itu.

Setelah beberapa waktu ...

Rasulullah SAW pergi ke rumah suami-istri tersebut, Rasulullah SAW berkata kepada sang suami, "Sesungguhnya aku adalah tamu di rumahmu hari ini."

Betapa bahagianya sang suami demi mendengar ucapan Rasulullah SAW tersebut, maka dia segera menghampiri istrinya untuk mengabarkan bahwa tamu hari ini adalah Rasulullah SAW.

Si istri pun merasa bahagia karena kabar tersebut, dia pun segera memasak makanan yang lezat dan nikmat. 

Dia melakukan hal tersebut dengan penuh rasa bahagia di dalam hatinya.

Ketika Rasulullah SAW akan pergi dari rumah itu, beliau berkata kepada sang suami :

قال للزوج عندما أخرج من بيتك دع زوجتك تنظر إلى الباب الذي أخرج منه

Rasulullah SAW berkata kepada sang suami, "Ketika aku akan keluar nanti dari rumahmu, panggil istrimu dan perintahkan dia untuk melihat ke pintu tempat aku keluar."

Maka sang istri melihat Rasulullah SAW keluar dari rumahnya diikuti oleh binatang-binatang melata, seperti kalajengking dan berbagai binatang yang berbahaya lainnya dibelakang Rasulullah SAW

Terkejutlah sang istri dengan apa yang dilihat di depannya.

فقال لها رسول الله هكذا دائما عندما يخرج الضيوف من بيتكِ يخرج كل البلاء والضرر والدواب من منزلكِ 

Maka Rasulullah SAW bersabda, "Seperti itulah yang terjadi setiap kali tamu keluar dari rumahmu, maka keluar pulalah segala bala, bahaya dan segala binatang yang membahayakan dari rumahmu."

Maka inilah hikmah memuliakan tamu dan tidak berkeluh kesah karena kedatangannya.

Rumah yang banyak dikunjungi tamu adalah rumah yang dicintai Allah.

Begitu indahnya rumah yang selalu terbuka untuk anak kecil atau orang dewasa.

Rumah yang di dalamnya turun rahmat dan berbagai keberkahan dari langit.

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : إذا أراد الله بقوم خيراً أهدى لهم هدية.

Rasulullah SAW bersabda, "Jika Allah menginginkan kebaikan terhadap satu kaum, maka Allah akan memberikan hadiah kepada mereka."

Para sahabat bertanya, "Hadiah apakah itu, ya Rasulallah ?"

قال : الضيف ينزل برزقه، ويرتحل بذنوب أهل البيت ".

Rasulullah SAW bersabda, "Tamu akan menyebabkan turunnya rezeki untuk pemilik rumah dan menghapus dosa-dosa penghuni rumah."

وقال صلى الله عليه وسلم : كل بيت لا يدخل فيه الضيف لا تدخله الملائكة ".

Rasulullah SAW bersabda, "Rumah yang tidak dimasuki tamu (tidak ada tamu), maka Malaikat Rahmat tidak akan masuk kedalamnya."

وقال صلى الله عليه وسلم : " الضيف دليل الجنة ".

Rasul Saw bersabda, "Tamu adalah penunjuk jalan menuju surga."

وقال رسول الله صلى الله عليه وسلم من كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليكرم ضيفه

Rasulullah SAW bersabda, "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhir maka hendaklah dia memuliakan tamunya."

Semoga Bermanfaat ...

اللهم صل وسلم وبارك على سيدنا ومولانا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين .
[22/03, 7:00 AM] ‪+60 13-395 7014‬: ???? Hari : 22/3/2018 
???? QD7, QD8
???? Surah Al-Muzzammil (73: 1-19)

????????????????

???? Terjemahan dan Pengajaran Ayat 

أَعُوذُ بِٱللهِ مِنَ ٱلشَّيْطَانِ ٱلرَّجِيمِ

Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang terkutuk.

بِسْمِ ٱللهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيم

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

????????????????????

???? Ayat 1-9 ????

???? Perintah untuk qiyamullail.


*يَٰٓأَيُّهَا ٱلْمُزَّمِّلُ ﴿١﴾*

Wahai orang yang berselimut (Muhammad)!

Allah Subhanahu wa Ta‘ala memanggil Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wa sallam dengan panggilan kasih sayang sambil mengingatkan baginda akan waktu yang sangat menggembirakan kerana turunnya wahyu secara tiba-tiba untuk pertama kalinya. Selepas baginda menerima wahyu pertama daripada malaikat Jibril ‘alaihis salam di Gua Hira', baginda berasa amat takut dan baginda meminta isterinya Khadijah radhiallahu ‘anha menyelimuti baginda. Itulah sebabnya Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wasallam dipanggil dalam ayat ini sebagai seorang yang berselimut; kerana baginda waktu itu dalam ketakutan. Maka ayat ini adalah sebagai penenang untuk baginda.

Ada juga yang berpendapat bahawa baginda dikatakan berselimut kerana pada waktu itu baginda sedang berselimut kerana sedang tidur. Maka Allah memberi arahan kepada baginda supaya jangan terus tidur dan ini bukanlah bermaksud kita dilarang untuk berselimut semasa tidur. Ini memberi isyarat bahawa baginda sudah tidak boleh tidur sepanjang malam lagi. Ini adalah disebabkan baginda telah diangkat menjadi rasul dan ada tanggungjawab yang perlu baginda lakukan.


*قُمِ ٱلَّيْلَ إِلَّا قَلِيلًا ﴿٢﴾*

Bangunlah (untuk solat) pada malam hari, kecuali pada sebahagiannya (tidak sepenuh malam).

Dalam ayat ini, Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam diperintahkan supaya meluangkan masa malam baginda untuk mendirikan solat malam.

Solat malam ini diwajibkan sebelum diwajibkan solat lima waktu. Namun setelah diwajibkan solat lima waktu, solat malam hukumnya tetap wajib untuk dilaksanakan khususnya kepada baginda, namun tidak wajib kepada umatnya.

Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam melaksanakan perintah ini bersama dengan para sahabat sehingga kaki mereka bengkak. Lalu Allah meringankannya. Kemudian turunlah ayat terakhir surah ini sebagai bentuk keringanan untuk meninggalkan solat malam iaitu daripada wajib menjadi sunnah.


*نِّصْفَهُۥٓ أَوِ ٱنقُصْ مِنْهُ قَلِيلًا ﴿٣﴾*

Iaitu separuh daripadanya atau kurang sedikit daripada itu.


*أَوْ زِدْ عَلَيْهِ وَرَتِّلِ ٱلْقُرْءَانَ تَرْتِيلًا ﴿٤﴾*

Atau lebih daripada (seperdua) itu, dan bacalah Al-Quran itu dengan perlahan-lahan.

Ini adalah kadar berapa lama solat malam itu perlu didirikan, sama ada separuh malam, kurang sedikit daripada separuh malam, atau lakukan lebih sedikit daripada separuh malam. Allah telah memberi kelapangan kepada manusia untuk memilih kadar lama mana untuk seseorang itu mendirikan solat malam. Ini kerana setiap orang tahu akan kemampuan dirinya sendiri.

Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala dalam ayat-ayat yang lain:

???? "Mereka menjauhkan diri daripada tempat tidur, mereka berdoa kepada Rabb mereka dengan rasa takut dan penuh berharap, dan mereka menafkahkan sebahagian daripada rezeki yang Kami berikan kepada mereka."
[Surah As-Sajdah, 32: 16]

Allah menunjukkan cara bagaimana membaca Al-Quran yang paling baik, iaitu membacanya dengan perlahan-lahan. Disebut satu persatu setiap perkataan itu dengan jelas. Membaca dengan indah dan cantik. Makhraj dan tajwid mestilah dijaga dengan baik. Berhenti dan menyambung bacaan pada tempat yang sepatutnya.

Daripada Aisyah radhiallahu ‘anha, Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam pernah membaca satu surah secara perlahan-lahan seolah-olah surah itu lebih panjang daripada surah lain yang panjang."
[Hadith Riwayat Muslim]


*إِنَّا سَنُلْقِى عَلَيْكَ قَوْلًا ثَقِيلًا ﴿٥﴾*

Sesungguhnya Kami akan menurunkan perkataan yang berat kepadamu.

‘Perkataan yang berat’ maksudnya ialah Al-Quran kerana ajarannya sangat berat, menakutkan dengan kewajipan yang sangat banyak dan terasa berat untuk diamalkan seluruh kewajipan daripada Allah. Berat juga untuk menyampaikannya kepada manusia. Ini kerana ia mengajak manusia kepada meninggalkan nafsu mereka yang menyuruh mereka kepada keburukan. Ada juga pendapat mengatakan berat waktu turunnya wahyu itu kerana kebesarannya. Banyak hadis-hadis yang menunjukkan bagaimana susahnya keadaan Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam semasa menerima

Pengenan
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Malaysiaku on 23rd March 2018, 10:18 pm

TAMU*

Ada seorang perempuan mengeluh kepada Rasulullah SAW karena perilaku suaminya.

Suaminya selalu mengundang orang-orang datang ke rumahnya dan menjamunya sehingga tamu-tamu tersebut menyebabkan sang istri menjadi repot dan merasa kelelahan.

Namun ia tidak mendapatkan jawaban apa pun dari Rasulullah SAW tentang hal itu.

Setelah beberapa waktu ...

Rasulullah SAW pergi ke rumah suami-istri tersebut, Rasulullah SAW berkata kepada sang suami, "Sesungguhnya aku adalah tamu di rumahmu hari ini."

Betapa bahagianya sang suami demi mendengar ucapan Rasulullah SAW tersebut, maka dia segera menghampiri istrinya untuk mengabarkan bahwa tamu hari ini adalah Rasulullah SAW.

Si istri pun merasa bahagia karena kabar tersebut, dia pun segera memasak makanan yang lezat dan nikmat. 

Dia melakukan hal tersebut dengan penuh rasa bahagia di dalam hatinya.

Ketika Rasulullah SAW akan pergi dari rumah itu, beliau berkata kepada sang suami :

قال للزوج عندما أخرج من بيتك دع زوجتك تنظر إلى الباب الذي أخرج منه

Rasulullah SAW berkata kepada sang suami, "Ketika aku akan keluar nanti dari rumahmu, panggil istrimu dan perintahkan dia untuk melihat ke pintu tempat aku keluar."

Maka sang istri melihat Rasulullah SAW keluar dari rumahnya diikuti oleh binatang-binatang melata, seperti kalajengking dan berbagai binatang yang berbahaya lainnya dibelakang Rasulullah SAW

Terkejutlah sang istri dengan apa yang dilihat di depannya.

فقال لها رسول الله هكذا دائما عندما يخرج الضيوف من بيتكِ يخرج كل البلاء والضرر والدواب من منزلكِ 

Maka Rasulullah SAW bersabda, "Seperti itulah yang terjadi setiap kali tamu keluar dari rumahmu, maka keluar pulalah segala bala, bahaya dan segala binatang yang membahayakan dari rumahmu."

Maka inilah hikmah memuliakan tamu dan tidak berkeluh kesah karena kedatangannya.

Rumah yang banyak dikunjungi tamu adalah rumah yang dicintai Allah.

Begitu indahnya rumah yang selalu terbuka untuk anak kecil atau orang dewasa.

Rumah yang di dalamnya turun rahmat dan berbagai keberkahan dari langit.

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : إذا أراد الله بقوم خيراً أهدى لهم هدية.

Rasulullah SAW bersabda, "Jika Allah menginginkan kebaikan terhadap satu kaum, maka Allah akan memberikan hadiah kepada mereka."

Para sahabat bertanya, "Hadiah apakah itu, ya Rasulallah ?"

قال : الضيف ينزل برزقه، ويرتحل بذنوب أهل البيت ".

Rasulullah SAW bersabda, "Tamu akan menyebabkan turunnya rezeki untuk pemilik rumah dan menghapus dosa-dosa penghuni rumah."

وقال صلى الله عليه وسلم : كل بيت لا يدخل فيه الضيف لا تدخله الملائكة ".

Rasulullah SAW bersabda, "Rumah yang tidak dimasuki tamu (tidak ada tamu), maka Malaikat Rahmat tidak akan masuk kedalamnya."

وقال صلى الله عليه وسلم : " الضيف دليل الجنة ".

Rasul Saw bersabda, "Tamu adalah penunjuk jalan menuju surga."

وقال رسول الله صلى الله عليه وسلم من كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليكرم ضيفه

Rasulullah SAW bersabda, "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhir maka hendaklah dia memuliakan tamunya."

Semoga Bermanfaat ...

اللهم صل وسلم وبارك على سيدنا ومولانا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين .
[22/03, 7:00 AM] ‪+60 13-395 7014‬: ???? Hari : 22/3/2018 
???? QD7, QD8
???? Surah Al-Muzzammil (73: 1-19)

????????????????

???? Terjemahan dan Pengajaran Ayat 

أَعُوذُ بِٱللهِ مِنَ ٱلشَّيْطَانِ ٱلرَّجِيمِ

Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang terkutuk.

بِسْمِ ٱللهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيم

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

????????????????????

???? Ayat 1-9 ????

???? Perintah untuk qiyamullail.


*يَٰٓأَيُّهَا ٱلْمُزَّمِّلُ ﴿١﴾*

Wahai orang yang berselimut (Muhammad)!

Allah Subhanahu wa Ta‘ala memanggil Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wa sallam dengan panggilan kasih sayang sambil mengingatkan baginda akan waktu yang sangat menggembirakan kerana turunnya wahyu secara tiba-tiba untuk pertama kalinya. Selepas baginda menerima wahyu pertama daripada malaikat Jibril ‘alaihis salam di Gua Hira', baginda berasa amat takut dan baginda meminta isterinya Khadijah radhiallahu ‘anha menyelimuti baginda. Itulah sebabnya Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wasallam dipanggil dalam ayat ini sebagai seorang yang berselimut; kerana baginda waktu itu dalam ketakutan. Maka ayat ini adalah sebagai penenang untuk baginda.

Ada juga yang berpendapat bahawa baginda dikatakan berselimut kerana pada waktu itu baginda sedang berselimut kerana sedang tidur. Maka Allah memberi arahan kepada baginda supaya jangan terus tidur dan ini bukanlah bermaksud kita dilarang untuk berselimut semasa tidur. Ini memberi isyarat bahawa baginda sudah tidak boleh tidur sepanjang malam lagi. Ini adalah disebabkan baginda telah diangkat menjadi rasul dan ada tanggungjawab yang perlu baginda lakukan.


*قُمِ ٱلَّيْلَ إِلَّا قَلِيلًا ﴿٢﴾*

Bangunlah (untuk solat) pada malam hari, kecuali pada sebahagiannya (tidak sepenuh malam).

Dalam ayat ini, Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam diperintahkan supaya meluangkan masa malam baginda untuk mendirikan solat malam.

Solat malam ini diwajibkan sebelum diwajibkan solat lima waktu. Namun setelah diwajibkan solat lima waktu, solat malam hukumnya tetap wajib untuk dilaksanakan khususnya kepada baginda, namun tidak wajib kepada umatnya.

Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam melaksanakan perintah ini bersama dengan para sahabat sehingga kaki mereka bengkak. Lalu Allah meringankannya. Kemudian turunlah ayat terakhir surah ini sebagai bentuk keringanan untuk meninggalkan solat malam iaitu daripada wajib menjadi sunnah.


*نِّصْفَهُۥٓ أَوِ ٱنقُصْ مِنْهُ قَلِيلًا ﴿٣﴾*

Iaitu separuh daripadanya atau kurang sedikit daripada itu.


*أَوْ زِدْ عَلَيْهِ وَرَتِّلِ ٱلْقُرْءَانَ تَرْتِيلًا ﴿٤﴾*

Atau lebih daripada (seperdua) itu, dan bacalah Al-Quran itu dengan perlahan-lahan.

Ini adalah kadar berapa lama solat malam itu perlu didirikan, sama ada separuh malam, kurang sedikit daripada separuh malam, atau lakukan lebih sedikit daripada separuh malam. Allah telah memberi kelapangan kepada manusia untuk memilih kadar lama mana untuk seseorang itu mendirikan solat malam. Ini kerana setiap orang tahu akan kemampuan dirinya sendiri.

Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala dalam ayat-ayat yang lain:

???? "Mereka menjauhkan diri daripada tempat tidur, mereka berdoa kepada Rabb mereka dengan rasa takut dan penuh berharap, dan mereka menafkahkan sebahagian daripada rezeki yang Kami berikan kepada mereka."
[Surah As-Sajdah, 32: 16]

Allah menunjukkan cara bagaimana membaca Al-Quran yang paling baik, iaitu membacanya dengan perlahan-lahan. Disebut satu persatu setiap perkataan itu dengan jelas. Membaca dengan indah dan cantik. Makhraj dan tajwid mestilah dijaga dengan baik. Berhenti dan menyambung bacaan pada tempat yang sepatutnya.

Daripada Aisyah radhiallahu ‘anha, Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam pernah membaca satu surah secara perlahan-lahan seolah-olah surah itu lebih panjang daripada surah lain yang panjang."
[Hadith Riwayat Muslim]


*إِنَّا سَنُلْقِى عَلَيْكَ قَوْلًا ثَقِيلًا ﴿٥﴾*

Sesungguhnya Kami akan menurunkan perkataan yang berat kepadamu.

‘Perkataan yang berat’ maksudnya ialah Al-Quran kerana ajarannya sangat berat, menakutkan dengan kewajipan yang sangat banyak dan terasa berat untuk diamalkan seluruh kewajipan daripada Allah. Berat juga untuk menyampaikannya kepada manusia. Ini kerana ia mengajak manusia kepada meninggalkan nafsu mereka yang menyuruh mereka kepada keburukan. Ada juga pendapat mengatakan berat waktu turunnya wahyu itu kerana kebesarannya. Banyak hadis-hadis yang menunjukkan bagaimana susahnya keadaan Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam semasa menerima

Malaysiaku
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 37 of 40 Previous  1 ... 20 ... 36, 37, 38, 39, 40  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You can reply to topics in this forum